Şeffaf Epoksi 

Şeffaf epoksi çok yönlü özellikleri nedeniyle inşaat sektöründen, denizciliğe kadar pek çok endüstriyel alanda kullanılır. Şeffaf epoksinin bir önemli özelliği bileşiminde hiçbir canlının barınması mümkün olmadığından antibakteriyel bir yapıya sahip olmasıdır. Bu hijyenik özelliği nedeniyle ilaç, gıda endüstrisi ve hastanelerde çok tercih edilen bir malzeme haline gelmiştir. Bütün bunların yanı sıra şeffaf epoksi çeşitli sanat alanlarında da kullanılır bu nedenle de hobi malzemesi olarak çok aranan bir materyaldir.  

Şeffaf epoksi çözücü ile ya da çözücü olmadan da kullanılabilir.

Şeffaf Epoksi Nedir?

Şeffaf epoksi işlem görmeden ve içine hiçbir madde ilave edilmeden tüketiciye sunulan  saf bir malzemedir. Şeffaf epoksi, epoksi reçinenin bir çeşididir. Bu malzeme reçine ve sertleştirici olmak üzere iki ana bileşenden oluşur.

Görünümü şeffaf cam gibi olduğu için özellikle sanat alanında, dekoratif projelerde masa kaplamalarında ve zemin uygulamalarında sıklıkla tercih edilir

Şeffaf Epoksi Üretimi

Şeffaf epoksi üretimi son derece karmaşık bir kimyasal reaksiyon dizisinden oluşur. Bu nedenle  de sanayii ortamında  üretilir. Şeffaf epoksi üretiminde takip edilen işlem basamakları şunlardır:

Hammadde Seçimi

Şeffaf epoksi üretimi için kullanılan iki önemli malzeme vardır Bunlar:

  • Epoksi reçinesi

Epoksi reçinesi çoğu kez bisfenol A ya da bisfenol F bazlı malzemelerdir. Söz konusu bileşenler epoksinin ana bileşenidir.

  • Sertleştirici

Sertleştirici olarak endüstride çoğu kez poliamin ya da poliamid bazlı malzeme kullanılır. Sertleştiricinin görevi içine katıldığı epoksi reçinesi ile kimyasal bir reaksiyona girmek ve onu sertleştirmektir.

Formülasyon Geliştirme

Şeffaf epoksi yapımında kullanılan bileşenlerin oranları ve/veya ilgili karışıma ilave edilen diğer katkı maddeleri elde edilen son ürünün şeffaflık, dayanıklılık, UV direnci ve viskozitesi gibi özellikler üzerinde etkili olur. Bu amaçla kullanılan başlıca katkı maddeleri şunlardır:

  • UV koruyucu: Kaplandığı yüzeyi güneş ışığından gelen UV ışığına karşı korur. Böylece şeffaf epoksi kaplanan yüzeyde sararma önlenir
  • Vizkozite düzenleyici: Karışıma ilave edilen katkı maddeleri elde edilen son ürünün akışkanlığının çok ya da az olmasını sağlar.
  • Diğer katkılar: Kullanıldıkları malzemenin kimyasal direnci ve darbe ye dayanıklılığı üzerine etki ederler.

Karıştırma (Kürleme)

Reçine ve sertleştirici uygun bir karıştırma kabına alınarak karıştırılır. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken birinci nokta, karıştırmanın düşük hızda tercihan vakum altında yapılmasıdır. Böylece ortamda hava kabarcığı oluşumu önlenir. Kürleme aşamasında dikkat edilmesi gereken ikinci önemli nokta da karışımın homojen olmasının sağlanmasıdır.

Kimyasal Reaksiyon Aşaması

Karıştırma esnasında şeffaf reçine ve sertleştirici bir kimyasal reaksiyon dizisi oluşturur. Malzeme bu aşamada sıvı formda olup istenen şekli alabilir.

Şeffaflık ve Kalite Kontrol

Elde edilen son ürünün % 99- %98 gibi çok yüksek saflıkta olması istenir. Bu nedenle imalat sahasından yabancı maddelerin uzaklaştırılması gerekir. Son ürünün UV ışınlarına ve kimyasal dökülmelere karşı ne derece dirençli olduğuna dair testler yapılır.

Paketleme

Üretilen şeffaf epoksi kullanıcıya iki ayrı bileşen halinde satılır. Bunlar reçine ve sertleştirici olup, kullanıcı bunları istenen oranlarda karıştırır. Bu karıştırma aşaması son derece ustalık gerektiren bir basamaktır. Deneyimli bir profesyonel tarafından yapılmalıdır.

Şeffaf Epoksi Kullanım Alanları

Şeffaf epoksi dayanıklı, estetik görünüme sahip çok yönlü ve  dayanıklı bir malzeme olduğu için çok çeşitli alanlarda kullanılabilir. Şeffaf epoksinin başlıca kullanım alanları şunlardır:

Sanat ve Zanaat

 Tablolar, dekoratif objeler, takılar, süs eşyaları yapımında şeffaf epoksi kullanılır. Ahşap zeminde parlak bir yüzey oluşturduğu ve ahşap üzerindeki delik ve çatlakların içini doldurup düz bir yüzey elde edilmesini sağladığı için dekoratif amaçla kullanılır.

İç Mekan Tasarımı

Şeffaf epoksi ahşap, taş vb. malzemeler üzerine kaplanarak özel tasarım masa yapımında kullanılır. Bu alanda “nehir masalar” çok tercih edilen ürünlerdir. Şeffaf epoksi  üzerine kaplandığı zeminin parlak, dayanıklı ve estetik bir hale gelmesini sağladığı için zemin kaplama alanında tercih edilir  şeffaf epoksi  su ve darbelere dayanıklı olduğundan mutfak tezgahı için idealdir.

Endüstriyel Uygulamalar

Elektrik yalıtımı özelliği nedeniyle şeffaf epoksi elektronik devrede koruyucu kaplama olarak kullanılır. Bunun yanı sıra şeffaf epoksi endüstriyel kalıp üretimi için kullanılır. Ayrıca koruyucu kaplama olarak özellikle de metal zemin ve yüzeylerin korunarak, estetik açıdan güzel görünmesi için kullanılır.

Denizcilik ve Tekne Yapımı

Su geçirmez bir malzeme olan şeffaf epoksi, teknenin ahşap kısımlarının korunması ve parlak olması için kullanılır.

Reklam ve Görsel Tasarım

Tabela ve panolarda parlak ve dayanıklı bir yüzey oluşturulması için şeffaf epoksi kullanılır. Ayrıca logo ve etiketlerin üzeri şeffaf epoksi ile kaplanarak gerekli dayanıklılığa sahip olmaları sağlanır.

İnşaat ve Mimari

Şeffaf epoksi çok dayanıklı ve temizliği kolay bir malzeme olduğu için  ticari ve sanayii alanlarında zemin kaplama olarak kullanılır. Ayrıca fayans aralarında su geçirmez ve estetik bir malzeme olduğu  derz dolgusu olarak da kullanılır.

Hobi Çalışmaları

Miniatür modellerin üretiminde şeffaf epoksi kullanılır. Bir başka kullanım alanı takı tasarımı çalışmaları olup kolye, küpe bileklik vb. takıların üretiminde dayanıklılık ve estetik görünümün sağlanması amacı ile kullanılır. Bunların dışında fotoğraf kaplama çalışmasında şeffaf epoksi kullanılarak fotoğraf, çiçek vb. objelere dayanıklılık kazandırılır.

Akvaryum ve/veya Terraryum Tasarımı,

Şeffaf epoksi suya dayanıklı olduğu için, akvaryum dekorasyonu ve terrayum tasarımlarında sıklıkla kullanılır.

Onarım ve Restorasyon

Çatlak, delik ya da yüzeydeki kusurların doldurulması ve görünümün yenilenmesi için şeffaf epoksi çok tercih edilir. Özellikle antika mobilya ya da sanat eserlerinin restorasyonunda kullanılır.

Şeffaf Epoksi Kullanımının Avantajları

Şeffaf epoksi malzemesi ticari, endüstriyel ve sanat alanında bir çok avantaj sunar. Şeffaf epoksi kullanımının sağladığı başlıca avantajlar şunlardır:

Estetik görünüm

Şeffaf epoksi cam gibi parlak ve şeffaf bir yüzey sağlar. Bu sayede dekoratif ve ahşap çalışmalarda güzel bir görünüm elde edilir. Ayrıca şeffaf epoksi üzerine döküldüğü yüzeye 3D derinlik görüntüsü sağlar. Geçen zaman içinde mat bir görünüm alan epoksi ile çok uzun sürede solmayan yüzeyler elde edilir.

Dayanıklılık ve Güç

Şeffaf epoksi asit, baz ve diğer solventler karşı kimyasal dayanıklılığa sahiptir. Darbe çizilme ve aşınma gibi fiziksel etkilere karşı dayanıklıdır. Su geçirmez olduğu için dış mekan kullanımı için ideal bir malzemedir.

Kolay Uygulanabilir

Şeffaf epoksi iki bileşenli yapısı ile kullanıcı dostu olup, doğru oranlarda karıştırıldığında çok iyi sonuçlar elde edilir. Şeffaf epoksi akışkan bir yapıya sahip olduğu için kalıplara dökülerek, karmaşık yüzeylere kolayca uygulanabilir.

Çok Yönlülük

Şeffaf epoksi ahşap, metal, beton, taş gibi çok çeşitli yüzeylerde kullanılabilir. Çok farklı projelerde sözgelimi sanat, zemin kaplama onarım vb. kolayca kullanılabilir.

Koruyucu Özelliği

Şeffaf epoksi içine ilave edilen özel katkılarla UV ışınlarına karşı dayanıklılık sağlar ve yüzeyleri dış etkenlere karşı korur. Böylece kaplandığı malzemenin uzun ömürlü olmasını sağlar.

Hızlı Kuruma ve Pratiklik

Şeffaf epoksi kuruma süresi kullanılacağı çalışmaya göre değiştirilebilir. Hızlı kuruyacak ya da yavaş kuruyacak şekilde kürleme yapılabilir. Karıştırma yapıldıktan sonra, kısa bir süre içinde kullanılabilir.

Şeffaf epoksi estetik görünüm, dayanıklık, çok yönlülük ve koruyucu özellikleri sayesinde gerek profesyonel, gerekse kişisel çalışmalarda çok tercih edilen kullanışlı bir malzemedir.

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR