Mikro Beton

Beton bütün dünyada kullanım alanı bulan bir yapı malzemesidir. Özellikle fiziksel ve mekanik açıdan çok dayanıklı olması, korozyona dirençli olması, onu hemen hemen bütün inşaat projeleri için ideal hale getirir. Betonun rahatça bulunabilmesi ve farklı inşaat malzemelerine oranla daha ekonomik olması da ayrıca önemli avantajlardır.

Fakat bütün bunların yanı sıra normal betonla ince zarif ve estetik bir görünüm elde edilmesi pek mümkün değildir. Bunun nedeni beton granüllerinin büyük ve kaba dokusudur. Söz gelimi ahşap bir zeminin bütünüyle betonla kaplanması halinde elde edilen görüntü estetik bakımından çekici olmaz. Mikro beton bu nedenle tercih edilen bir yapı malzemesidir. Mikro beton adından da anlaşılacağı gibi bina temellerinde ya da büyük yapılarda rahatça kullanım alanı bulan betondan farklıdır. Mikro beton yüzey kaplaması olarak kullanıldığı ortama ince ve estetik bir görünüm verir. Mikro beton, inşaat sektöründe giderek daha fazla tercih edilen bir malzeme haline geldi.

Mikro Beton Nedir?

Mikro beton en fazla 2 mm ila 3 mm kalınlıkta olup, çok çeşitli yüzeylerde kullanılabilen bir malzemedir. Çimento bazlı bir karışım olmasına rağmen, hemen hemen akıcı kıvamdadır. Mikro beton kullanımında temel amaç, kullanıldığı yüzeye genel estetik görünüm sağlarken bir taraftan da pürüzsüz dekoratif bir yüzey elde edilmesidir. Mikro beton içinde yer alan başlıca  malzemeler şunlardır.

  • Çimento
  • Katkı maddeleri
  • Su esaslı reçine
  • Polimerler
  • Mineral pigmentler

Mikro beton, bütün inşaatlarda gerek merdiven vb. yatay yüzeylerde gerekse duvar vb. dikey alanlarda rahatça kullanım alanı bulur.

Mikro Beton Kullanım Amaçları

Mikro beton gibi teknolojinin gelişmiş bir ürününü kullanmanın sıklıkla tercih edilmesindeki başlıca amaçlar şunlardır:

  • Konut ve ticari mekanlarda hem dayanıklı hem de pürüzsüz zemin elde edilmesi
  • Ortamda var olan zeminin hasar görmesi halinde, zemin kaplaması onarımının sağlanması
  • Gerek iç duvarlarda gerekse dış duvarlarda sürekli ve kesintisiz yüzeyler oluşturulması
  • Mutfak tezgahının parlak ve özel tercihlere göre yapılması
  • Binada daha önceden dökülmüş olan döşeme, tuğla vb. beton bölümlerin tamiri ve imalatı
  • Bahçe yolları, veranda yüzeyleri ve /veya yürüyüş yollarında estetik amaçlı sağlam zeminler elde edilmesi
  • Ortamda var olan beton yapıların kusur içermeyen bir yüzeyle onarımının sağlanması

Mikro Beton Kullanımının Avantajları

İnşaatlarda mikro beton yapı malzemesi kullanılmasının sağladığı başlıca avantajlar şunlardır:

Karışımın Önceden Paketlenmiş Olması

Mikro beton piyasada hazır bir malzeme olarak satışa sunulur. Yani alınacak karışım, suya dayanıklı reçine, çimento ve katkı maddelerinin ezilerek gerekli oranlarda harmanlanmış halde paketlenmesi ile hazırlanır. Yapılması gereken, sizin için en uygun karışımın hangisi olduğuna karar verdikten sonra ürünün satın alınmasıdır. Bazı inşaatlar için özel gereksinimlere bağlı olarak farklı katkı maddelerine ihtiyaç duyulabilir. Fakat bu önemli bir sorun oluşturmaz. İstenen katkı maddeleri sonradan ana karışıma ilave edilerek, kullanılabilir.

Su İhtiyacının Fazla Olmaması

Daha önceden belirlenmiş yüzeylere kaplama uygulanmadan önce mikro beton tabanı hazırlanmalıdır. Bu aşamada çok fazla su harcanması gerekmez.  Profesyonel olarak hazırlanan karışımın oranları ideal olduğu için kullanılacak su miktarı normal betona kıyasla minimal düzeyde olacaktır. Hazır alınan mikro beton tozunun sahip olduğu ince doku, bileşenlerin suda zahmetsizce çözünmesine yol açar.

Hızlı Kuruma

Elde edilecek son ürünün kalınlığı en fazla 2 mm ila 3 mm arasında olacağı için mikro beton kaplamanın kuruması için uzun zaman ihtiyaç yoktur. Mikro beton ortalama olarak birkaç saat boyunca havaya bırakıldığında kendiliğinden sertleşir ve uygulandığı zeminde yekpare bir tabaka oluşturur. En son yüzey tamamlama aşamasına geçilir. Malzemenin tamamen kuruması için günlerce beklenmesine ihtiyaç duyulmaz.

Uygulamada Ağır Makineler Gerekmez

Mikro beton kullanmanın en önemli avantajlarından biri de çalışma sırasında ağır iş ekipmanlarına gerek duyulmamasıdır. Daha hafif bir ekipman, hazırlanan malzeme karışımını gerek yatay gerekse dikey yüzeylere düz bir plaka halinde yayılması için yeterlidir.

Bu aşamada önemli olan son elde edilen karışımın yoğunluğuna ve uygulama yapılacak yüzey dokusuna göre uygun ekipman seçimidir. Bu seçimin profesyonel ustalar tarafından yapılması gerekir. İşi bilmeyen birinin yaptığı yanlış bir seçim bütün çalışmayı bozabilir.

Düşük Geçirgenlik Özelliği Vardır

Mikro betonun geçirgenliği düşük olduğu için, su içinden geçerek, alt zemine zarar veremez. Malzemenin bileşiminde suya dayanıklı reçine kullanıldığı için son elde edilen zeminde nem emilimi, rutubet ve/veya küf kaynaklı hasarlanma olması önlenir. Bu nedenle uzun süre yüksek neme maruz kalma ihtimali olan yüzeylerde mikro beton daha çok tercih edilir.

Çok Dayanıklı Bir Malzemedir

Mikro beton inşaat alanında kullanıma alınan diğer yüzey kaplama hammaddelerine oranla çok dayanıklı ve uzun ömürlüdür.  Hiçbir zarar görmeden, aşınma ve yıpranmaya direnç gösterebilir.    Mikro beton karışımına ayrıca çimento, polimer vb. katkı maddelerinin ilavesi, malzemenin mekanik ve fiziksel dayanıklılığını arttırır.

Bütçe Dostu Bir Malzemedir

Son üründe kaliteli yüzey elde etmek için kullanılan diğer malzemelerle kıyaslandığında mikro betonun daha ucuz olduğu görülür.  Mikro beton kullanımında bileşenlerin tek tek toplanıp karıştırılması yerine, önceden profesyonel oranlarda karıştırılmış tozun alınması daha az maliyetli olacaktır.

Mikro Beton Uygulaması Nasıl Yapılır?

Mikro beton uygulamasını her inşaatçının ve proje yöneticisinin bilmesi gerekir. Bu maddenin kullanımı ile ilgili basamaklar sırasıyla şunlardır:

Yüzey Hazırlanması

İlk önce kullanılacak yüzeyin metal ya da beton olmasından bağımsız olarak, iyice temizlenmesi ve bir miktar cilalanması gereklidir. Bu sayede yüzeyde pürüz oluşumu önlenmiş olur. Metal yüzeyde korozyon vb. paslanma ya da beton üzerinde çatlaklar varsa bunların kaplama uygulanmadan iyice temizlenmesi ya da kapatılması gereklidir.

Karıştırma

Mikro beton tercih edilmesinin başlıca sebeplerinden bir tanesi karışımın hazırlanmasının çok kolay olmasıdır.  Gerekli karışımın hazırlanması için hazır toz ve suyun uygun bir kapta karıştırılması yeterlidir. Bu aşamada unutulmaması gereken nokta daha önceden hazırlanmış toz karışımının çok fazla suya ihtiyacı olmadığıdır. Ortalama olarak 8:1 oranında mikro beton ve su kullanımı yeterlidir. 

Tutarlı bir hızda uygulanan karıştırma aşamasından sonra dokuda tanecik oluşmadan mikro beton kaplama hazırlığı tamamlanır.

Dökme

Mikro beton çok hızlı kuruduğu için karışım hazır olur olmaz hiç bekletmeden kaplanması istenen yüzeye dökülmelidir. Bu aşamada önemli olan akış hızının düzgün ayarlanmasıdır. Böylece katman kalınlığının yüzeyin her yerinde eşit olması sağlanır. Dökme aşamasından sonra bir yayıcı ve düzleyici ekipman yardımı ile işlem tamamlanır

Her ne kadar mikro beton kullanımı kolay bir malzeme olsa da, hammaddenin uygulanması ve istenen kalitede yüzey elde edilebilmesi için deneyimli ustalara ve gelişmiş becerilere ihtiyaç vardır. Karışım hazır olduğunda gereken hızda hareket edilmediği takdirde malzeme kurur ve dökülemez hale gelir.

Mikro betonun güçlü bir şekilde yapışabilmesi için alt zemin tabakası çok iyi hazırlanmalıdır. Hammaddenin kürleme aşaması da ustalık gerektirir. Eğer kürleme yetersiz olursa, uygulama yapılan yüzeyde çatlaklar oluşur.

Bütün bu sayılan nedenler ışığında mikro beton kullanılarak yapılmasını istediğiniz bir çalışma varsa vakit kaybetmeden bizimle temasa geçin. Böylece deneyimli ve titiz ustalarımızın becerilerinden yararlanarak istediğiniz kalitede bir çalışma ortaya çıkar.

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR