Epoksi Zemin Kaplama

Epoksi zemin kaplama özellikle son yıllarda endüstriyel, ticari ya da konut mekanları için en çok tercih edilen malzemedir. Epoksi malzemesi özellikle zeminde kullanıma uygun, çok yönlü avantajları olan bir malzemedir. Epoksi zemin kaplamalarının sahip olduğu önemli avantajlarından bir tanesi de çok farklı performansa sahip geniş bir renk ve desen seçeneğinden oluşan spektrumu olmasıdır.

Epoksi Zemin Kaplama Nedir?

Epoksi zemin kaplama reçineli zemin kaplama türlerinden birdir. Epoksi malzemesi yirminci yüzyılın ortalarına doğru aktif olarak piyasada kullanılmaya başlanan ve en başarılı sonuçlar elde edilen reçinelerdir. Epoksinin tercih edilmesinde en önemli faktörler, malzemenin çok dayanıklı ve üstün yapışma özelliğine sahip olmasıdır.

Reçineli döşeme malzemesinin bileşiminde yer alan diğer materyaller şunlardır:

  • Metil metakrilat (MMA)
  • Poliaspartik
  • Polyester
  • Poliüretan
  • Vinil ester ürünleri

Reçineli Döşeme Türleri

Reçineli zemin kaplama malzemeleri üç ana başlıkta incelenir. Bu gruplar şunlardır:

Kaplamalar

Kaplama reçineler olası aşınma ve hırpalanmayı önlemek ve malzemenin kaymaya karşı dirençli olmasını sağlamak için tercih edilir. Kaplama reçinelerin bileşiminde, söz konusu faktörler ( aşınma ve kaymanın önlenmesi) için eklenen doku malzemeleri dışında başka dolgu maddesi bulunmaz.

Bulamaçlar (Karışımlar)

Bulamaç tarzı zemin kaplama malzemelerinin bileşimine reçineyi bir arada tutması için agrega karışımları bulunur. Agrega, beton bileşiminde yer alan ana madde olup, çeşitli özellikleri ile beton kalitesini etkiler. Uygun miktarda agrega kullanımı sayesinde bulamaçlar zemin döşemesi kurulumu sırasında ideal bir akış sağlar.

Harçlar

Harçların bileşiminde de agrega kullanılır. Bu amaçla tercih edilen agregada reçine oranı çok yüksektir. Bu oran ortalama 5/1 olarak tanımlanabilir. Elde edilen son karışım akma özelliği göstermez. Uygulaması profesyonel deneyim gerektirir. Özellikle nemli kum harçlarının kurulumu çok ustalık gerektiren bir alandır. Mutlaka uzun yıllar bu alanda çalışmış deneyimli bir ekiple çalışılmalıdır.

Reçineli zemin kaplamanın kalınlığı ile dayanıklılığı ve kötüye kullanım direnci doğru orantılıdır. Yani kullanılan reçine ne kadar kalınsa o kadar dayanıklıdır ve kötüye kullanımı o derece zordur.

Epoksi Zemin Kaplamanın En Çok Tercih Edildiği  Mekanlar

Reçineli zemin kaplama uygulamalarının rahatlıkla uygulandığı ve uzun vadede hiçbir şekilde  şikayet alınmayan başlıca endüstriyel alanlar şunlardır:

  • Uçak hangarları
  • Kimyasal depolar
  • Temiz (Steril) odalar
  • Ticari üretim yapan mutfaklar
  • Yiyecek içecek işleme tesisleri
  • Üretim için mekanik ekipman kullanılan odaların zemini
  • İlaç endüstrisi
  • Tuvaletler
  • Mağaza zeminleri
  • Depo zeminleri
  • İkincil muhafaza alanları

Reçineli Zemin Kaplaması Kullanmanın Avantajları

Özellikle ticari tesislerde reçineli zemin kaplaması kullanmanın başlıca yararları şunlardır:

  • Mükemmel dayanıklılık
  • Zemin alt yüzeyinin kimyasallar ve kötüye kullanıma karşı korunması
  • Tesisin estetiğinin güzelleştirilmesi
  • Kayma direnci olduğu için güvenli bir malzeme olması
  • Lekelenmeye dayanıklı olması
  • Bakım ve temizliğinin son derece kolay olmasıdır

Epoksi Zemin Kaplama Kurulum Basamakları

Epoksi zemin kaplama işleminin iyi sonuç vermesi için kullanılan alt zeminin uygun olduğundan emin olmalısınız.

Epoksi zemin çalışması yapılırken genel olarak takip edilen işlem basamakları sırasıyla şunlardır:

  • Dekontaminasyon (Temizlik)

Zeminde bulunan yağ, kir vb. istenmeyen maddelerin mekanik işlemlerle ortamdan uzaklaştırılması

  • Yüzey Profili Oluşturulması

Yüzey taşlaması yapılır. Ne kadar kalın bir kaplama isteniyorsa yüzey profili alanının o kadar fazla olması gerekir.

  • Astar Kaplaması

Astar kaplaması aşamasında iki basamak vardır. Bunlardan biri yapışmanın arttırılması, diğeri ise alt tabakanın tümüyle kapatılmasıdır. Alt tabakanın tamamen kapatılıp, sızdırmaz hale getirilmesi  çok önemlidir. Bu aşama iyi yapılmazsa zeminde kabarcık ve/veya boşluklar olabilir. Bu amaçla çek çek ya da silecek kullanılabilir. Silecek kullanılması alt zeminde bulunan boşlukların doldurulmasını sağlar. Daha sonra yapılan geri sarma işlemi ise silecek çalışmasının zeminin her yerinde aynı seviyede olmasını sağlar.

  • Ara Kat Uygulaması

Genellikle kaplamanın genişlemesi için agrega ile doldurulmuş ucuz reçineler kullanılır. Bu basamakta bulamaç ya da harç tercih edilebilir. Böylece uygulanacak ara kat, bulamaç ve/veya harç halindeki agrega ile birlikte zemine yayılır.

  • Son Kat Uygulaması

İşlemin son aşamasında olabilecek en güzel görünümün sağlanması için yapılan çalışmadır. Bu aşama sırasında kullanılan reçineler yüksek oranda UV direncine sahip olup, kimyasala dayanıklıdır. Son zemin seçenekleri pürüzsüz noktalı ya da saten olabilir.

Epoksi Zemin Bakımı Genel Bakış

Reçineli bitmiş zemine uygun bakım yapılması, malzemenin   uzun ömürlü kullanımı için gereklidir. Son kat zemin bittikten sonra, kullanılan süre zarfında malzemenin içine giren kir ve çeşitli kalıntılar yoğun trafik nedeniyle yüzeyin aşınmasına sebep olabilir. Zeminin belli periyotlarda süpürülmesi, bakım yapılması çok uzun yıllar aynı güzellikte kullanılmasını sağlar. Gerekli olduğu zamanlarda zeminin yağdan arındırılması, kirlerin zeminde yoğunlaşmasının önüne geçer. Reçineli zeminlerin pek çoğu su ve nötr PH içeren uygun bir temizleyici ile silindiğinde temizlik kolayca gerçekleştirilmiş olur.

Epoksi Zeminlerin Uzun Ömürlü Olması için Gerekenler

Epoksi zemin tahmin edilen trafik yoğunluğu ve olası suistimaller göz önüne alınarak tasarlanmış ise 10 yıl veya daha uzun zaman dayanıklılığını ve işlevselliğini korur. Fakat durumun böyle olması için  kurulum sırasında elzem masraflardan kaçınılmamalı ve gerekli  bekleme süresi ayırılmalıdır. Aksi takdirde zeminin kullanım ömrü bu kadar fazla olmayabilir. Bu nedenle mühendislik hesaplamalarının doğru yapılması ve yapılan hesaplara uygun çalışma yürütülmesi hayati önem taşır. Bu sayede son zeminde elde edilecek estetik, dayanıklılık ve uzun kullanım süresinden ödün verilmesine gerek kalmaz.

Epoksi zeminin kullanım ömrü bittiğinde veya eskidiğinde, sökülmesi ya da değiştirilmesi beklenmez. Bunun yerine var olan zeminin üzerine bir kat daha epoksi uygulanması yeterli olur. Bu özelliğe sahip zemin yapı malzemesi çok fazla değildir. Eskiyen zeminin halı, vinil levha ve/veya VCT benzeri zeminler gibi tümüyle çöpe atılmasına gerek yoktur.

Epoksi Zemin Kaplama Hakkında Sık Sorulan Sorular

Epoksi Zemin Kaplaması Yaptırmak İyi Bir Fikir Mi?

Epoksi zemin kaplama yaptırmak hem dayanıklı hem de güzel görünümlü bir zemine sahip olmanızı sağlar. Bunların yanı sıra epoksi zeminin sanayii tesisleri için güvenli malzeme olması, bakım ve temizliğinin kolay olması da önemli avantajlardır.

Epoksi Zemin Kaplaması Islakken Kayar Mı?

Son elde edilen zeminin tamamen pürüzsüz olması halinde kaygan olma ihtimali de vardır. Fakat bu   tehlikelinin engellenmesi için epoksi zemin kaplama yüzeyine doku ilavesi yapılır. Böylece kayma direnci yükselir ve  hem temizliği kolay hem de güvenli bir zemin elde edilir.

Epoksi Zemin Su Yalıtımı Sağlar Mı?

Epoksi, malzeme olarak su geçirmez bir yapı materyalidir. Özel olarak su yalıtımın istendiği mekanlarda firma olarak taban katmanlarda esnek reçine yerleştirmek suretiyle sorunu tümüyle çözebiliyoruz.

Zemin Kaplamada Sektör Lideri Kuruluş

Epoksi zemin kaplaması ya da benzeri zemin çalışmalarına ihtiyaç duyduğunuz takdirde hiç tereddüt etmeden bizimle iletişim kurun. Böylece sizin şartlarınıza özel bir şekilde, zemin tasarlaması ve uygulaması yaptırabilirsiniz. Bizim ile çalışmanız halinde istediğiniz yüzey alanı için çok uzun yıllar rahatlıkla kullanabileceğiniz zemin kaplamasının garantisi veriyoruz.

Epoksi zemin kaplama üzerine daha fazla bilgi edinmek için hemen bugün iletişim bilgilerimizden yararlanarak, bize ulaşmanızı bekliyoruz

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR