Polyurea Kaplama

Herhangi bir yüzeye özel kaplama uygulayacağınız zaman, ilgili zeminde tam korumanın sağlanacağından emin olmak istersiniz. Koruyucu kaplamalar için piyasada kullanıma sunulan seçenekler  içinde yer alan polyurea profesyoneller tarafından sıklıkla tercih edilen bir malzemedir.  Polyurea uygulandığı yüzeye hızlı bir şekilde yapışır ve tamamen koruyucu bir etkide bulunur. Çok yüksek yalıtım ve dayanıklılık özelliklerine sahiptir.

Polyurea Kaplama Nedir?

Polyurea bir elastomerdir. Bunun anlamı söz konusu malzemenin elastik bir polimer olduğudur. Üreticiler bu tip bir polimer ortaya çıkarmak için  sentetik reçine ve izosiyanatla reaktif malzemeleri birleştirdikten sonra kademeli büyüme polarizasyon yöntemini uygularlar. Bunun anlamı polyurea üretim aşamasında, çift bileşenli bir sistem kullanıldığıdır. Söz konusu iki bileşenli sistem sayesinde yüzeylerin çoğuna uygulanabilen darbeye son derece dayanıklı bir kaplama oluşturulur.

 Elde edilen polyurea kaplama toksik bir materyal değildir. Sanayiide polyurea üretimi sırasında farklı reçine ve izosiyanat çeşitleri kullanılarak değişik poliüre ve poliüretan çeşitleri üretilir. Kullanılan izosiyanatın  farklı çeşitte ve oranda kullanımı elde edilen son malzemenin jel kıvamı, sertleşme süresi, yapışması, esnekliği, darbeyi emme gücü ve parçalanmaya direnci üzerinde etkilidir.

Polyurea Kaplama Özellikleri

Polyure ahşap, beton ya da çelik yüzeylere kaplandığında, söz konusu materyalin darbe ve korozyon direncini yükseltir.  Endüstriyel ve ticari sahada çalışanlar beton zeminler için ciddi anlamda su yalıtımına gerek duydukları için  polyurea tercih ederler. Polyurea kaplandığı alt zemine nem sızmasına karşı yüksek düzeyde koruma sağlar. Elastomer ise deniz taşıtlarının  nem ve/veya  çevresel zararlardan korunabilmesi için tekne gövdelerinde sıklıkla kullanılır.

Malzemenin bu çok yönlü özelliği beraberinde yüksek oranda dayanıklılığı da getirir. Polyurea çok zorlu çevre koşullarına dayanır ve kaplandığı yüzeyleri tamamen korur.

Malzemenin önemli bir ayırıcı özelliği de -20 derece F gibi çok düşük sıcaklıklarda dahi uygulanabilmesidir. Sıcaklık çok düşük olsa da elastomer uygulandığı yüzeye sıkıca tutunur ve söz konusu zemini olası bütün hasarlardan korur. Burada önemli olan konu üzerinde çalışan ekibin çevre koşulları ne olursa olsun uygulama yapılacak yüzeyi prosedüre uygun hazırlamalarıdır. Hazırlama aşamasında yapılan yanlışlar süreci çıkmaza sokabilir.

Polyurea Kaplamanın Çeşitli Formülasyonları Bulunur

Polyurea yapımında reçine ve izosiyanatın farklı oranda formülasyonları kullanılır. Bu formülasyonların farklılığına göre bitmiş ürüne ait özellikler değişebilir. En sık kullanılan formülasyonlardan bir tanesi gerilme mukavemetinin arttırılması ile ilgilidir. Malzemenin gerilme mukavemeti arttığında  kaplamanın esneme ya da hareket sonucu çatlama riski yok denecek kadar azalır.

Üreticilerin farklı formülasyonlar uygulamak suretiyle son üründe değiştirdikleri bir başka özellik de  jel ve yapışma süreleri farklılığıdır. Bunlar uygulama sırasında dikkate alınması gereken noktalardır. Daha hızlı çalışan sistemler için ortalama yapışma süresi 3 ila 7 saniye arasında değişir. Böylece elde edilen son ürünün dikey ya da sarkık yüzeylerdeki kurulum zorluklarının bertaraf edilmesi sağlanır.

Farklı bir seçenek olarak daha yavaş bir reaksiyon süresi söz gelimi 45 saniyeye kadar uzayan reaksiyon zamanı, hız faktörünün çok önemli olmadığı bazı ortamlarda polyurea kaplamadan gereken işlenebilirliği mümkün hale getirir. Her iki seçenekte de polyurea sprey kullanılan kaplama işleminde sertleşme birkaç dakika içinde  tamamlanır.

Son olarak belirtmek gerekirse polyurea malzemesinin en önemli özelliği darbelere karşı çok dayanıklı olmasıdır. Bu özelliği sayesinde polyurea teknolojisi ordu ekipmanlarında kurşun geçirmez zırhlılarda patlamayı hafifletici amaçla kullanılıyor.

Polyurea Kaplamaların En Yaygın Kullanım Alanalrı

Polyurea kaplamalar piyasada çok farklı sahalarda kullanılabilir. Bu uygulamaların en sık rastlanan türü şunlardır:

Beton Kaplamalar

Polyurea kaplamalar sıklıkla beton için kullanılır. Bu amaçla kullanılan kaplama malzemesi korunması istenen kaplama alanı üzerine püskürtülür ve ortamda koruyucu bir filim tabakası oluşur. Ayrıca söz konusu film kaplama uygulandığı yüzeyde nem koruyucu olarak da çalışır. Bu sayede korunması amaçlanan yüzeye su sızması  ve zemindeki yapının bozulması önlenir.

Gıda İşleme ve Soğuk Hava Deposu

Gıda işleme ortamlarında özellikle de soğuk hava depolarında polyurea kaplamanın sağladığı avantajlardan yararlanılır. Püskürtme yoluyla uygulanan polyurea kaplama ile kaplanan yüzey nem, bakteri ya da enkaz döküntülerine karşı tekparça bir bariyer oluşturması ile korunmaya alınır. Bu sayede dondurucu ve depoların temizliği ve bakımı çok kolaylaşır. İstenen hijyenik koşullar güvenle sağlanabilir.

Madencilik ve Kazı Çalışmaları

Madencilik ekipmanlarının zor koşullara dayanabilmesi için özel işlemler görmesi gerekebilir. Madencilik ekipmanlarında aranan en önemli özellik aşınma direncinin yüksek olmasıdır. Çoğu kez bu alanda kullanılan kaplamalar saf polyurea kaplama malzemesi olmasa da piyasada sıklıkla aşınmaya dirençli elastomerler tercih edilir.

Su ve Atık Su Arıtma Tesisleri

Doğru bir şekilde kaplanan polyurea, kaplandığı malzemenin korozyondan etkilenmemesine yardımcı olur. Özellikle şehirlerin su tesisatı, kanalizasyon ve atık su sistemlerinin korozyon vb. zararlanmalardan korunması gerektiğinde çok kullanışlı bir seçenek olarak öne çıkar. Bu alanda kullanılan borular sürekli olarak ve çok fazla suyla temas eder. Söz konusu ortamlarda korozyonun önlenmesi için borular  polyurea kaplama malzemesi ile kaplanır. Bu sayede gereken yalıtım en iyi şekilde sağlanacağı için hem borular hem de çevre korunmuş olur.

Enerji ve Petrol Çalışmaları

Enerji sektörü polyurea kaplama malzemesinin en çok tercih edildiği alanlardan biridir. Tarih boyunca  her zaman  fosil yakıtlar hem çıkarıldığı hem de depolandığı ortamlar için çok tehlikeli olmuştur. Petrol ve gaz şirketleri bu tür hassas sahalarda birincil ve ikincil koruma sağlamak amacıyla polyurea kaplamaları tercih ediyorlar. Polyurea çok iyi derecede kimyasal dirence sahiptir ve bu da onu endüstriyel kullanım için mükemmel hale getirir.

Polyurea Kaplama Süreci

Polyurea kaplama yaparken takip edilen çalışma basamakları şunlardır:

Ön Değerlendirme ve Planlama

Bu aşamada projenin ihtiyacına bağlı olarak doğru formülasyon hazırlama prosedürüne karar verilir.

Yüzey Hazırlığı

Polyurea kaplamanın, korunacak yüzeye optimum yapışabilmesi için yüzey hazırlığı çok önemlidir. Bütün yüzeyler tamamen titizlikle temizlenir, onarılır ve astarlanır.

Polyurea Kaplama Uygulanması

Bu aşamada kaplama yapılacak zemine en son teknolojiye sahip polyurea kaplama püskürtülür. Önemli nokta yüzeyin her yerine eşit kalınlıkta ve pürüzsüz bir kaplama püskürtebilmektir. Püskürtülen kaplama çok hızlı bir şekilde kürlenir. Kürlenme sonrası yüzey kullanıma hazırdır.

Kalite Kontrol ve Analiz

Kaplamanın üzerine düşeni yaptığından, alt tabakaya yapıştığından ve yeterli yalıtımı sağladığından emin olunması için gerekli kalite testleri uygulanır.

Olabilecek En İyi Kaplamaya Sahip Olun

Polyurea bugün piyasada sahip olabileceğiniz kaplamalar arasında edinebileceğiniz en iyi koruyucu özelliğe sahip malzemedir. Tercihiniz bir aracı ya da bir binayı korumak olsun polyurea size her şartta çok uzun ömürlü kullanımı garanti eder. Farklı formülasyonlar arasından sizin gereksinimlerinize en uygun olanı seçmeniz gerekir.

Farklı hazırlanan, karışımların farklı özellikleri vardır. Bu nedenle satın alma aşamasında kaplama kullanma amacınızı bir profesyonelle paylaşın ve hangi formülasyonun sizin için en iyi olduğuna birlikte karar verin. Polyurea kaplama hakkında önemli her şeyi bilen bir ekiple çalışmak size ihtiyacınızı tam olarak karşılayabilme imkanı sunar. Konu ile ilgili almak istediğiniz bütün yardımları size sunmaktan gurur duyacağız. İletişim bilgilerimizden bize ulaşabilirsiniz

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR